”Nadja Franke i ensamt majestät. En timmes monolog som inte en sekund blev tråkig. Vilket uttryck och vilken mimik den kvinnan har!” Göran Stenstrand/Skärgårdsbryggan


Text och regi: Patrik Franke

Skådespelare: Nadja Franke

Tekniker: Frans van Hal

Foto: Miko Lazic


Clara

Clara är historien om en ung adelskvinna som gör upp med sin tids värderingar. Hon lämnar allt – sin familj, sin ställning och hela sin förmögenhet – och börjar ett nytt liv. Inspirerad av den helige dåren Franciskus, som valt ett enkelt liv i fattigdom, bestämmer hon sig för att starta ett kloster. Men vägen dit är långt mer dramatisk än vad Clara någonsin vågat drömma om. Mot sig har hon – inte bara fadern och hans soldater, utan också den trolovade som kräver att alla löften om äktenskap och en ansenlig hemgift ska infrias. Clara, som är en av medeltidens märkligaste kvinnor, visar med sin kompromisslöshet och med sin starka frihetslängtan vilka resultat vi alla kan uppnå genom att följa vår inre övertygelse.

Clara är ett drama som härstammar från den medeltida gycklartraditionen. Typiska drag är blandningen av myt och vardag och den nära kontakten med publiken. I den femtiominuter långa föreställningen spelar Nadja ett drygt tiotal olika figurer och tar med publiken in i en värld de sent kommer att glömma.