Scenkonstgruppen

Scenkonstgruppen skapar scenkonst för en levande skärgård. Varje sommar turnerar vi med en ny uppsättning främst i Stockholms skärgård.

Vi erbjuder scenkonst som ger möjlighet till mänskliga möten på och utanför scenen.

Gruppen består av etablerade scenkonstnärer som jobbar med manus, regi, skådespeleri, film och scenografi.

Vi som jobbar på teatern:

Nadja Franke – Skådespelare och konstnärligledare

Har över tjugofemårs erfarenhet som skådespelerska. Hon är utbildad på Teaterhögskolan i Göteborg och har jobbat på flera av landets länsteatrar. De senaste åren har hon jobbat i frigruppen Cirkus Tigerbrand och varit med och startat Scenkonstgruppen. Sedan 2011 är hon också en del av TeaterAlliansen.

I sommarens uppsättning av Backanterna ser vi Nadja i rollen som Agave.

Patrik Franke –
Dramatiker, dramaturg och regissör

Är utbildad skådespelare vid Teaterhögskolan i Göteborg och har även läst Litteraturvetenskap på Göteborgs universitet. Efter avslutad utbildning på Teaterhögskolan jobbade Patrik på bla. Göteborgs Stadsteater, Bohusläns Teater och Smålands Musik och Teater. I början 2000-talet började Patrik regissera och har sedan dess regisserat närmare ett 20-tal föreställningar i samma veva började han även skriva egen dramatik. Sedan 2005 jobbar Patrik deltid som Dramaturg på Smålands Musik och Teater och 2010 startade han Scenkonstgruppen tillsammans med Nadja.

Anne Hellandsjö – Scenograf

Annes utbildning omfattar en Magisterexamen från Kungliga Konsthögskolan och en Bachelors examen från Pratt Institute i New York, vilket ger henne en stark teoretisk grund inom konst och design. Anne har även specialiserat sig genom utbildningar inom områdena digital kommunikation, projektledning och produktionsledning från Berghs School of Communication. Hon är också utbildad grafiker från Graphic Studio.

Anne kommer göra scenografi och kostymer till sommarens föreställning av Backanterna här på Scenkonstgruppen.

Rebecca Riggo – Skådespelare

Rebecca är utbildad vid Teaterhögskolan i Göteborg, 2018-2021. Sedan sin examen har hon arbetat på teatrar som Folkteatern i Göteborg, Backa Teater och Dramaten. Rebecca är också verksam som artist och musikproducent och har sedan debutsingeln “Näckrosdammen” släpptes 2022 släppt 5 singlar.

Rebecca spelar Dionysos i sommarens föreställning, Backanterna.

Richard Forsgren – Skådespelare

Richard har sedan examen vid Teaterhögskolan i Sthlm 2002 arbetat på ett flertal olika teatrar, främst Stockholms Stadsteater där jag medverkat i över tjugo produktioner. Har även lång erfarenhet av tv/film (bla Jordskott, Innan vi dör, Det mest förbjudna).

Richard kommer spela kungen Pentheus i sommarens uppsättning av Backanterna.

Ossi Niskala – Dansare, skådespelare och koreograf.

Ossi Niskala är utbildad vid Danshögskolan i Stockholm. Sedan 1992 har han dansat verk av koreografer som Margaretha Åsberg, Björn Elisson, Helena Franzen, Kajsa Giertz, Dorte Olesen och Charlotta Engelkes. Våren 2017 avslutade han masterutbildningen Nya performativa praktiker vid Dans och Cirkushögskolan i Stockholm.

Bland de teatrar Ossi varit engagerad vid kan nämnas Norrbottensteatern, Dramaten och Västmanlands Teater, Malmö Stadsteatern, Uppsala stadsteater och Folkteatern i Göteborg och har även skapat koreografi för produktioner på Dalateatern, Teater Galeasen, Uppsala Stadsteater och Kulturhuset Stadsteatern.

Ossi har även arbetat som koreograf, bl.a. på Västmanlands Teater och Zebradans. Han har erafenhet som skådespelare både på scen och på film och är kunnig inom luftakrobatik.

Ossi medverkar i sommarens föreställning av Backanterna där han spelar Kadmos.

Indra Linderoth – Kompositör

Indra är skådespelare, performancekonstnär, kompositör och sångare. Indra  är utbildad på Stockholms Konstnärliga Högskola 2008 – 2011 i skådespeleri
Master in Contemporary Performative Arts, Högskolan för Scen och Musik i Göteborg 2014-2016.

Indra skriver musiken till sommarens föreställning Backanterna och är även vår röstcoach.